Zobacz jakie ma właściwości lecznicze miód 28 Luty 2019

admin

Naturalny miodek wykorzystywany jest przede wszystkim jako produkt spożywczy o wyśmienitym smaku, ale o wiele ważniejsze powinny być dla wszystkich jego właściwości o charakterze zdrowotnym. Jest wyśmienitym załącznikiem do potraw oraz nieograniczonej różnorodności deserów, nie zmienia to również faktu, że dopomaga przy wielu schorzeniach, to jest zdecydowanie najistotniejsze.

Mówiąc o składzie miodu, nie jest to zanadto skomplikowana mikstura odżywcza. W większości są to cukry proste, bowiem w naturze pełni misję substancji zapasowej – składu niezbędnej siły. Tak nieskomplikowana do wchłaniania energia, wyposażona na dodatek w najważniejsze komponenty o charakterze odżywczym, daje naszemu organizmowi kopa i pozwala mu na przykład szybciej wyjść z przeziębienia, naprawiają nasz narząd związany z odpornością.

honey-on-spoon-1528476sweet-as-honey-1550169Cały czas powinniśmy wiedzieć o fakcie, iż miód wielokwiatowy jest złożony z cukrów prostych, co oznacza, że ma w sobie zmagazynowane znaczne ilości energii. Dorosły nie powinna konsumować go powyżej 4-5 łyżek stołowych na dobę. Dodatkowo, miody to nektar, dlatego w szczególności w obecnych czasach oczywiste jest, że odkryjemy u siebie reakcję alergiczną na miód. Dlatego próbujmy niewielkie ilości.

Produkt jakim jest miód nie powinien być również dawany dzieciom najmniejszym dlatego że taka ilość cukru może zaszkodzić. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, dzieci może przejść miodową inicjację.

Biorąc pod uwagę wspomniane zapisane wyżej punkty, można dobrać właściwy rodzaj miodu dla odpowiedniej grupy wiekowej konsumentów.

Rodzaje miodu

Istnieje zdecydowanie wiele rodzajów miodów, jakie dzielimy między innymi przez pryzmat surowca, z jakiego został wytworzony, znany jest miód wielokwiatowy. Dodatkowo zazwyczaj spotkamy się z miodami:

• Lipowy – jasno żółty posiada również barwę zielonkawą; miód lipowy polecany dla ludzi ze stanami depresyjnymi, stanami na tle nerwowym a także kłopotami ze snem; obniża na wysoką temperaturę raz w przypadku przeziębienia, jest skuteczny również w związku z cięższymi chorobami, do jakich zalicza się: zaatakowane oskrzela; jest to miód numer 1 na przeziębienie i grypę;

• Rzepakowy – nie ma barwy albo o barwie żółtawej; miód rzepakowy leczy rany i poparzenia; zespala funkcjonowanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i zezwala leczyć miażdżycę; doradzany przy problemach z układem moczowym;

• Wrzosowy – zabarwiony na bursztynowo; miód wrzosowy jest pomocny na zapalenia jamy ustnej i gardła; wspomaga rozwolnienia jak również choroby związane z drogami moczowymi, czy też pomaga na problemy z wątrobą.

honey-bee-1370423Nie każdy miód jest taki sam

Miodu na regałach za ladą jest z każdym rokiem więcej, lecz należy tutaj być uważnym, szczegółowo w przypadku produktów o podejrzanie zaniżonych cenach. Produkcja miodu jest zapewne kosztowna, toteż nie może być prawdzie stwierdzenie, by zdecydowanie o niskiej ceni wyrób był pełnowartościowym miodem. Rozpoznać miód na szczęście jest wyjątkowo łatwo. Trzeba nałożyć go niewielką ilość na łyżkę oraz patrzeć jak łagodnie spływa. Jeśli posiadamy właściwy i prawdziwy miód, będzie się on powoli ciągnął chudym strumykiem i gromadził w stożku na talerzyku. Nienaturalny miód kapie z łyżeczki a następnie tworzy natychmiast kałużę.

Powiedzenie że można trzymać miód naprawdę długi czas jest z pewnością fałszywe. Przyjmuje się, że odpowiednio zabezpieczony miód, co oznacza również przechowywanie go w spiżarni zacienionej, będzie w stanie przetrwać mniej więcej 3 lata. Najlepiej jest rzecz jasna spożywać miód pierwszej świeżości.

Ten wpis opublikowano dnia czwartek, 28 Luty 2019 o godz. 12:28 w kategorii tani miód. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.